Down sendromu - 27 Ocak 2021

Down sendromu - 27 Ocak 2021

Down sendromu - 27 Ocak 2021

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.

Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır.

Down sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ancak uygun eğitim programları ile Down sendromlu çocuklar pek çok başarıya imza atabilmektedir.

Down sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler.

Farklı derecelerde olmak üzere kas gevşekliği (Hipotoni) nedeni ile fizyoterapi desteğine ihtiyaç duyarlar. Bebeğiniz doğar doğmaz biz fizyoterapist ile görüşerek bilgi almanız ve ileriye dönük bir destek programı hazırlamız çok önemlidir.

Fizyoterapi

Günümüzün en modern tedavi yaklaşımı olan Bobath/Nörogelişimsel tedavi yaklaşımı, Down sendromlu bebeklerin fizyoterapisi için idealdir. Sadece motor gelişimi değil, duyusal, emosyonel-sosyal ve bilişsel gelişimi de hedefler. Bu çerçevede; Bebeğin duyusal uyarılması, uygun pozisyonlama, kucağa alma ve taşıma, emme, beslenme ve konuşma için gerekli olan ağız ve yüz kaslarının çalıştırılması, kaba motor gelişim basamakları (dönme, oturma, emekleme, ayakta durma, yürüme) ince motor hareketlerin geliştirilmesi (ellerin etkin kullanımı, el-göz koordinasyonu), duruş kontrolü, hareketlerin ve yürümenin kalitesi, kompanse hareketlerin azaltılması, denge, düzeltme ve koruyucu reaksiyonların kazandırılması, güvene dayalı ilişki geliştirme, sosyallik, problem çözme, taklit, anlama, kavrama, kas-iskelet sistemini izlemek, olası şekil bozuklukları konusunda aileyi bilgilendirmek, ayak sağlığı (uygun ayakkabı