Rotasizm

Rotasizm

Rotasizm

Rotasizm ( r sesi bozukluğu) Artikülasyon(ses) bozukluklarının bir türüdür. Rotasizm’ in fonksiyonel mi, organik mi olduğunun saptanması gerekiyor. Bu nedenle KBB, Nöroloji uzmanlarına başvurmanızı öneririm. Durum değerlendirmesinden sonra uzmanların yönlendirmelerine göre uygun olan tedavi yapılabilir. Yapısal bir sorun varsa uzmanların müdahalesi sonrasında Psikolog ve Konuşma terapistinden yardım almanız gerekiyor.
 
Böyle bir problem yoksa hemen terapiye başlayabilirsiniz. Devlet hastanelerinde maalesef şuan konuşma terapisti bulunmamaktadır. Bu nedenle özel terapi almanız gerekiyor. Rotasizm ile ilgili Size faydası olacağını düşündüğüm bir makale ekliyorum. Sosyal bir varlık olan insanın kendisini rahat bir şekilde ifade etmesi, yaşantısını kaliteli bir şekilde sürdürebilmesi, çevresiyle ilişki kurabilmesi için dil yolu ile kurduğu iletişim son derece önemlidir.
 
Dolayısıyla sağlıklı iletişim için düzgün konuşmak gerekmektedir. Dünyadaki toplumların tamamına yakınında kullanılan iletişim şekli konuşmadır. İnsanlar duygu ve düşüncelerini en yaygın şekilde konuşma ile ifade etmektedirler. Böylece birbirlerini anlamaya çalışırlar. Konuşma kişinin kendisi ve çevresiyle dengeli ilişki kurma ve sürdürmesine yarayan, geleneksel sesli sembollerin yer aldığı tüm bedensel tepkiye dayanan bir sözel iletişim dizgesidir. Kişi konuşmasını toplumun normlarına uygun tonda, frekansta, seste ve akıcılıkta sunamadığında olumsuz tepkilerle karşılaşır. Bu tepkilerin çocukluk çağında baskı ile birleşimi, konuşma bozukluğunun devamı sağlamakta, hatta ilerleyen aşamalarda kalıcı hale getirmektedir.
 
Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için çocuğumuzun ses eksikliklerini sık sık gündeme getirmemeliyiz. Çocukta düzgün konuşamadığı hissini uyandırmamalıyız. Söylemesi gereken yaşta bazı harfleri çıkaramıyorsa ya da farklı konuşma problemleri varsa uzmanlardan destek almalıyız. Konuşma bozuklukları dilin sesli sembolleri, artikülasyon, ses ve işitme olmak üzere geniş bir alanı kapsar.